tanda tipu menipu

by - Monday, February 06, 2012

hari ini dya nak kongsi pasal tanda-tanda orang berbohong. dya tahu korang mesti pernah berbohong dan pernah jumpa orang yang berbohong..




Menyentuh hidung

  • Apabila bercakap individu yang berbohong akan akan menyentuh hidung walaupun hidung dorang tak gatal..
  • kalau dia menyentuh hidung ketika bercakap dengan korang adalah tu dia sorok kan dari korang..

Menutup mulut

  • Ada sesetengah orang meletakkan tangan di atas mulut mereka apabila berbohong. 
  • Ini merupakan satu tindak balas automatik yang lahir dari segi psikologi kerana dari kecil lagi sudah dididik untuk tidak berbohong. 
  • Apabila mulut mengeluarkan kata-kata dusta, tangan cuba menghalangnya.

Gagap
  • Apabila seseorang yang selalu bercakap lancar tapi tiba-tiba gagap merupakan tanda-tanda sedang mengalami tekanan emosi. 
  • Sekiranya tiada apa-apa petunjuk bahawa tekanan ini disebabkan perkara lain seperti sedih, pilu, marah dan sebagainya, kemungkinan besar orang tersebut berbohong. 
  • Jadi, kalau korang bertanya pada kawan-kawan korang dan dorang gagap untuk menjawabnya, maka korang tahu membuat kesimpulan atas tindakannya itu.

Pergerakan mata
  • Orang yang berbohong akan cuba meyakinkan pendengarnya dengan memandang tepat pada mata mangsa. 
  • Oleh itu,sekiranya kelipan mata berkurangan dari kadar biasa, ini mungkin tanda berbohong. 
  • Sebaliknya, ada juga keadaan dimana sekiranya mata seseorang itu tiba-tiba berkedip dengan banyaknya, ini merupakan tanda-tanda tekanan perasaan yang berkemungkinan disebabkan berbohong juga. 
  • Kerlipan mata yang normal sahaja menunjukkan dirinya tidak berbohong.


Melengah-lengahkan jawapan
  • Orang yang berbohong perlu berfikir sebentar untuk mereka cipta pembohongannya. 
  • Berfikir terlalu lama, berdehem, batuk dan sebagainya merupakan tanda-tanda bahawa orang tersebut mungkin berbohong.


Resah
  • Orang yang berbohong kerap gelisah dan mengubah-ubah posturnya. 
  • Apabila seseorang yang dalam keadaan tenang tiba-tiba sahaja menjadi resah dan tidak senang duduk apabila berhadapan dengan sesuatu soalan, ini berkemungkinan merupakan bahawa seseorang itu sedang berbohong.
sekiranya kita ingin mengesan sama ada seseorang itu berbohong, kita perlu sentiasa memerhatikan air muka dan gerak badannya dengan teliti. Body language sudah boleh menunjukkan sama ada dirinya berbohong atau tidak. kalau tak nak jadi macam pinochio jangan tipu-tipu ye..

p/s : kalau bercakap secara depan-depan boleh lah tengok tanda-tanda ni kalau kat FB cam ne nak tengok?

You May Also Like

24 391 sedang mendoakan dya

  1. bgus tips2 ni..tapi kalau yg dah pro dalam hal2 menipu ni, mmg xakan nmpak macam dia menipu kan...

    ReplyDelete
  2. Nah.. skrang dh tahu kita mcm mana rg tipu kan.. tpi btl kate dia tu.. kat alam maya cam ne plak nak tgk org menipu...hihiihi

    ReplyDelete
  3. nice info to share, tq... rajin datang n komen bllog saya yer.. terima kasih sekali lagi...

    ReplyDelete
  4. agreed!!!! Last time ada blajar pasal body language ni utk tgk our client mcm mne.. :)
    Kalau kt FB cume putar belitkan org yg menipu tu.. pasti last skali terbelit diri sendiri.. :)

    ReplyDelete
  5. tapi masalahnyer,bile dah baca2 tanda tanda ni pastu bile kite xnak berbohong tapi org pikir kite brbohong sbb dorang cari tanda2 kite menipu...ha,caner tu?kehkehkeh

    ReplyDelete
  6. nak kene ingat semu kat dalam entry ni..:)

    p/s :: dapat main air seronok ke dear??hehe..:D

    ReplyDelete
  7. oo..baru tahu mama dya cikgu..xpe biar garang, biar budak2 takut, kalau tak garang, nanti diorg ngade2..

    ReplyDelete
  8. Susah gak ni dya.. Kalau lah dia mmg Ada resdung, dok sentuh idung jek bila bercakap, cemana tu? Ni contoh jek tau.. Tak ke naya dia... :)

    ReplyDelete
  9. Ish2..kantoi la mcm nie.org dah taw.. :D

    Xbek tipu2..berdosa.. n xde tpu sunt ea :)

    ReplyDelete
  10. @Deru Ombakkalau cam tu..bila ckp jgn pegang hidung..hehe

    ReplyDelete
  11. ala saya pun selalu buat cam ni..tapi bukan saya menipu.sekadar menghilangkan gugup

    ReplyDelete
  12. huhu..pasni xleh dh ar nk menipu..dya dh bongkar rhsia2 ni..aiyoo

    ReplyDelete
  13. betul tu... byk tanda2 yg boleh kita tahu mereka ni menipu...
    tapi kadang2... kt ni tak perasan...
    lebih2 lagi dgn org yg kita percaya... huhuhu

    ReplyDelete
  14. teringat plak kat cite Lie To Me. :)) ape2 pun tak baik menipu kan. nnt kita akn tipu lagi utk tutup kite punye tipu yang sebelumnya. letih la. asek men nk cari idea nak menipu je.

    ReplyDelete
  15. hahahah...memang banyak tanda2 dia kan.teringat dulu kelas english ada masuk bab ni,"how to detect lies".masa persediaan sblm g jpon la

    ReplyDelete
  16. Dya, sorry ek bgatu kat sini..hihi..MAk Usu tag dya..

    http://sejutarasamakusu.blogspot.com/2012/02/contest-aku-dan-quote-sahabat-vs-cinta.html

    ReplyDelete
  17. kalao owg tu pakai sepek hitam cmne nk mata die berkedip atau x...skali menipu..akan menipu byk kali..

    ReplyDelete
  18. as salam..
    hm...semua ni kajian dari psikologi..
    ada benarnya. tpai yang sebenar-benar-Nya,

    hanya Dia yang tahu

    ^^,

    tapi bagi yang munafik?
    wah..tu lagi parah..menipu pun sudah teruk..inikan pula munafik

    6__9

    peng! peng! kababooom!!
    erk

    ReplyDelete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)