moist choc

by - Thursday, March 15, 2012


hari ini, balik dari kelas je terus buat kek.. sebenarnya nak cuba buat choco ball tapi tak jadi pula sebelum buat choco ball kek dah habis..hehe..  kat bawah ni resepi untuk moist chocolate cake.. dya ni kan cepat lupa.. nak tulis dalam buku, kang dya lupa plak buku resepi tu aku letak ka mana..

dya post kat sini lagi bagus.. kalau dya rasa nak buat kek dya buka je entry ni.. 




BAHAN-BAHAN : 

KEK
  • 1 tin susu cair
  • 100g serbuk koko
  • 250g gula pasir
  • 250g susu pekat
  • 200g minyak
  • 4 biji telur
  • 150gteppung gandum
  • 1tsp soda berkarbonat
  • 1tsp baking powder


TOPPING
  • 500gm coklat bar
  • 200gm susu segar


CARA-CARA

  1. Mula-mula, campurkan serbuk koko, susu pekat, susu cair dan gula dan masak dengan api yang perlahan sehingga gula larut dan angkat
  2. biarkan sejuk sekejap. lepas tu masuk minyak, telur, tepung, baking powder dan soda berkarbonat sambil kacau sehingga sebati
  3. biarkan selama 30 minit.
  4. masuk kan kedalam bekas/ loyang dan kukus.
  5. kalau bekas kecil dalam 45 minit dan bekas besar dalam 1 jam.
  6. Topping - panaskan coklat sehingga cair dan masuk kan susu, kacau sehingga licin.
pic kucing ni tak ada kena mengena dgn entry ni k.. hihi..
banyak juga coklat yang lebih.. coklat tu dya sapu kat roti dan makan..sedap..hehe

You May Also Like

38 391 sedang mendoakan dya

  1. Sedap nya kek dia..btw..cantik header baru dia

    ReplyDelete
  2. @arifahhaha..tahu je dya dah tukar header..

    ReplyDelete
  3. cedapnyew!;) ahah la.dh tukar header ek..cantik..;D

    ReplyDelete
  4. amboi!mana aci makan sorang2...hehehe :P

    ReplyDelete
  5. @Mr.Clivehehe..nk ke?? ada sebiji kek lagi..haha

    ReplyDelete
  6. @kaishinblh je..tp sikit je..byk tak boleh..haha..

    ReplyDelete
  7. mmmm..nyummy nampak sungguh sedap..ngeeee.mintak boleh?hihihi

    ReplyDelete
  8. sedapnye... sy dah lama tak buat kek... huhuhu

    ReplyDelete
  9. wahhh. nampak sedap. hhuhu. nak cuba belum tentu jadi. ehehe

    ReplyDelete
  10. ya ampun leleh ayaq liuaq sat....sdappp sangat tuhh

    ReplyDelete
  11. sedapnye~walaupun dlm gmbr. hihi
    :)

    ReplyDelete
  12. sedapnya..!!!!!
    caranya sama macam nur.. :)

    ReplyDelete
  13. anda di tag http://hatinufid.blogspot.com/2012/03/segmen-lets-be-friend-by-sandra.html

    ReplyDelete
  14. @Aine Ainunsebenarnye, lama tak makan kek..hehe

    ReplyDelete
  15. @Karukord Jagau's try lh buat gerenti dapat rasa..hehe

    ReplyDelete
  16. @CikFihaha.. jgn2..lap air liur tu..haha.. nk ke?

    ReplyDelete
  17. @Cik Nurhehe..yke nur?hehe.. kongsi resepi..hee

    ReplyDelete
  18. woooo...sedap! rajin nyer!

    serbuk koko tu mahal kan..tp ramuan atas tu semua mabelesss!

    ReplyDelete
  19. nisa buat jdi kek gula hangus..heee..gula terhangus pulak mse msak dgn koko..

    ReplyDelete
  20. @Yumidaxtahu lh mhl ke x sbb mama dya yg belikn brg..hihi

    ReplyDelete
  21. @cik nisalew..cm ne blh hangus ni..hihi..xpe2..nexttime buat msti tak hangud dh..;)

    ReplyDelete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)