kenangan ketika buat cuppy cake

✎dya bunga |⊙Thursday, May 31, 2012| ☑

malam semalam, lepas kemas barang kat pandan indah, terus balik rumah dan siap untuk keluar beli bahan-bahan untuk buat cupcakes dengan membe sekolah aku, azmyra.. first time tau aku buat cupcake.. aku buat cupcake bentat..tolong jangan gelak kan aku..


dalam pukul 9 malam kitaorang mula buat cupcakes.. kitaorang buat cupcakes kat umah membe aku, azmyra.. mulanya nak buat kat umah aku tapi oven kat umah aku dah rosak. terpaksa lah buat kat rumah azmyra.. memang excited lah buat cupcake ni.. sebenarnya aku dan azmyra first time buat benda ni. 

pada mulanya, kitaorang sebenarnya nak buat rainbow cake macam entry aku sebelum ni..aku ada tanya kan resepi.. dah siap buat cup cake baru dapat resepi.. thanks ye sebab sudi kongsi resepi dengan dya.. lebih kurang je resepi rainbow cake dengan cup cake dya buat semalam.. nanti ada masa aku cuba buat rainbow cake.. rainbow cake tu memang perlu kesabaran yang tinggi..


kitaorang berdua boleh tunggu depan oven tunggu cupcake tu masak.. bau cupcake tu buatkan aku rasa lapar.. sempat snap gambar lagi.. bila cupcake tu dah masak kitaorang berdua lah yang paling happy.. tangkap gambar banyak-banyak..haha..rasa dah sedap tapi bentat..haha.. cam ne tu? tu lah buat guna sukatan sendiri kan dah bentat

tu kira ok lah kan untuk kitaorang yang first time buat cupcake ni.. tapi..tapi...tapi.. masa nk buat frosting, frosting tu tak jadi.. memang geram gila lah.. frosting kitaorang buat guna resepi  tau.. cair gila frosting kitaorang.. bila dah geram sangat kitaorang buang je frosting yang cair tu..  guna resepi sendiri iaitu sukat guna suka hati.. 


disebabkan butter tinggal sikit je, frosting kitaorang tak jadi..cair sangat.. bila dah siap letak frosting dan buat hiasan, kitaorang pun rasa lah cupcake tu.. dah buat mesti lah nak rasa kan? hihi..
yang lawak nya, bila dah rasa tu aku pandang azmyra, azmyra pandang aku..pastu boleh gelak..haha..sebab nya frosting tu masin.. mungkin masin disebabkan butter kot.. butter yang kitaorang beli ni jenis masin.. nak salahkan butter plak kan sebenarnya tak reti buat..haha.. 

kitaorang makan yang bawah je..yang atas kitaorang buang..  dalam kul 12, azmyra hantar aku balik.. hari ini aku bagi lah adik aku rasa, dia cakap tak sedap tapi makan bertambah-bertambah..haha..

43 comments:

  1. haha comel cupcake.. guna buttercream pun cantik untuk hiasan atas tu... kek bntat mungkin tak guna serbuk penaik kot.. masa bakar kek guna api bawah je.. akak ada terbaca dalam buku masakan info tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin lah dya tak guna serbuk penaik..hihi..
      nnti dya cuba guna tips ni..
      terima kasih ye kak..:D

      Delete
  2. adik ko,,mkanan sedap ke x sume dorg bedal.hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe..sedap ke xsedap ke bedal je..hahaha..

      Delete
  3. kikiki.. seronoknya baking ada member. ok la tu utk first time. mesti dh dpt blaja something kan. nampak sedap je dya. teringin lak nak makan kek. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tak berapa sedap lah chic na.hihi

      Delete
  4. ok dh tu dya..asal sdap..dila xreti2 buat..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..tak gebu lah cupcake tu..hihi.. tak reti blh belajar..hihi

      Delete
  5. dahlama gileeeeeee tk buat cupcake .
    makan cupcake ah yg tu selalu . hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti buat lah.lepas tu blh bg dya sikit..haha

      Delete
  6. wahh cup cake..rajinnya buat cup cake sendiri..terbaiklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..membe minta tlg..dya nk bg surprise kt bf dia..

      Delete
  7. nmpk mcm mainan je kan dya..comel =p
    xpelah nm pun 1st time kan..kalo bg ai buat ai rs bkn jd cupcake dah tp jd cupbatik terus ai rs..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mainan?kalau mainan tak blh mkn..hihih

      Delete
  8. hahaa,, tengah terbayang time makan cake tu sesame pandang then realize yang cake tuh masin,hahaha... XD

    takpe,, banyak mase lagi nak buat baruuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tau xpe?bila ingt time tu nk tergelak je..ahahaha

      Delete
  9. hehe..xpe..tapi mesti pelik cupcake rasa masin..hehe~ :p

    rajin jugak dya ngan member tu buat cake2 ini..huhu~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah..kalau tawar blh lh terima..ni masin..mcm ne xtergelak..haha

      Delete
  10. tak pe la mula2 kan...yang penting mencuba...

    akak lagi la teruk tak pernah cuba pon wat cup cake...hehehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cuba lah.. nnti blh buat tuk aleesya..:D

      Delete
  11. klakar baca..1st buat kek mmg sronok..sweety pn bt cup cake aritu bentat..sbb tepung byk sgt..gagaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita serupa lah cik sweety..bntat..hahaa

      Delete
  12. haha. comel je korang. takpeee. nnt yg second round buat pasti berjaya. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..yg second tu tak tahu nk buat biler..haha

      Delete
  13. cantik jgk....ku petik bintang...sambil nyanyi2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik nya..tak rasa nya kurang cantik..hahaa

      Delete
  14. wahhhh sedapnya. hehehe. teringin nak buat jugak.

    ReplyDelete
  15. takpe.lepas ni boleh buat lagi.akak punya pengalaman pertama buat pun cup cakes tak naik naik

    ReplyDelete
  16. masa kt umah ayu selalu buat sebab mama ayu buka bakery..nice dear ;-)..belajar benda baru ;-)

    ReplyDelete
  17. tolong delivery sini sikit :)

    ReplyDelete
  18. haha... untungler.. hehe,, sekurang2nye,, ade la pengalaman rite? :)

    ReplyDelete
  19. wahhh...bagusnye mencuba....best la ada kwn yg rajin jugak nk cuba2 ni...

    ReplyDelete
  20. CiM rasa cupcake dya bentat msti sbb tegezut ngan flash camera., bentat2 pown sdp jgk kannn

    ReplyDelete
  21. haha....same je gan Masha...aritu ada try jugak...tapi bantat...
    tapi xpe,jgn cepat mengalah ok

    hehe

    ReplyDelete
  22. kenapa ayat"nak salahkan butterplak pdahal tak geti2 kecik"??hahaha..takperlah belajar dr pengalaman.pasnie mana taw leh wat kek pengantinlak.huhu..nurul sokong 200%tau.teruskan

    ReplyDelete
  23. Hajat nak minta sikit tapi mesti dah habis kan hehe

    ReplyDelete
  24. bilew nk bagi aq rasa ni?? lapar..huhuhu...

    ReplyDelete
  25. rAjin Dya...
    takpe dya, lame2 nanti expert tau=))

    akak lagik x penah buat...lagi haru kan..=P

    ReplyDelete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

| Top of page