BATAM

✎dya bunga |⊙Monday, February 25, 2013| ☑
aku suka pic ni. pic ni xedit tau

Entry ni dah sebulan aku simpan dalam draft.hihi..

Hari ini aku nak cerita pasal aku pergi Pulau Batam. Pada Mulanya aku, sebenarnya tak tahu kat mana pulau tu..hihi.. tapi bila bapa aku dah  terangkan baru aku tahu kt mana.. sebenarnya pergi situ nak ambil saudara nenek aku..dia turun kat pulau batam..yang aku ni saje menyibuk nak tengok tempat tu.hihi..

Kitaorang pergi Pulau Batam naik ferry je..naik ferry dari JB.. sebelum pergi jb tu aku dengan keluarga aku singgah kampung dulu.. ambil nenek aku dan tunggu pak cik aku..gerak sekali. dalam kul 11 lebih kitaorang gerak dari kampung ke JB. masing-masing dah excited nak pergi sana.. hihi.. sampai jb dalam pukul 3 pagi.. terpaksa lah tidur kejap dalam kereta..aku memang tak boleh tidur.jeles tgk semua dah lena tidur..

dalam pukul 4.30, nenek aku kejut suruh gerak pergi jeti..tapi sebelum tu pergi toilet dulu cuci muka.. tapi memang agak kotor toilet kat situ..nak buang air pun xselera..eee. lepas dah cuci muka, kitaorang gerak pergi sarapan dulu..sebab kaunter buka kul 6.30. lepas makan dan solat terus pergi kaunter pergi tiket..tapi sebelum tu snap gambar dulu...hahaha. 


bila dah beli tiket terus gerak masuk ferry..nasib baik pagi tu tak ramai orang..tapi yang tak syoknya sejuk gila ferry tu.. asyik nak ke toilet je..haha..perjalanan dari JB ke Pulau Batam lebih kurang 2jam.. syok tidur..tapi bila nak dekat sampai laut dah bergelora..seriau babe.. terus terjaga.

Akhirnya sampai juga ke Pulau Batam..disebabkan saudara nenek aku tak naik flight lagi kitaorang pergi nagoya mall dulu..pada mulanya aku ingatkan nagoya textile.haha.. rupanya tempat shopping..cuma terkilan xdapat pergi batam centre.. tempat shopping juga tu tapi tempat tu xbuka lagi..buka pukul 10.30 pagi waktu indonesia..tapi kat jam aku pukul 9.30..mak aiihh lama lagi tu nak menunggu..tu yang terus pergi nagoya mall tapi belum buka juga.. 

disebabkan belum buka, kitaorang pergi makan nasi padang dulu..yeaayy..macam tahu-tahu je kami ni kelaparan..haha.. disebabkan nenek aku ni dah biasa makan nasi padang dia suruh pilih makanan yang kita nak makan je..yang syoknya dapat minum air apocat, jus avocado..lama tak minum air tu.last minum masa pergi Padang 2tahun lepas..

kalau pergi indonesia nenek aku cakap wajib order minuman tu..adik aku yang akmal tak pernah rasa..tapi bila rasa sikit terus bagi aku..yang aku plak terima dengan hati terbuka.rezeki jangan ditolak.. rupa-rupanya mak aku pun tak pernah minum.haha

alhamdulillah..kenyang sangat.. lepas makan terus pergi nagoya mall tu.. yeay dah boleh shopping. tapi harga kat situ lebih kurang je macam kat malaysia..so shopping kerepek-kerepek jelah. cari macam keychain atau FM pun tak ada.. frust weyh, kalau pergi mana-mana tak beli cenderahati kan. nasib baik ada satu kedai tu, ada jual kedai baju ada perkatan batam.. nasib baik murah. hehe.. 

yang aku plak macam biasalah wajib beli beg..haha.. dapat gak harga murah.. bap aku geleng kepala je bila tengok aku beli beg lagi..hihi tapi tak habis lagi pusing-pusing kat mall tu nenek aku dah panggil balik nak pergi airport pula.. nak ambil saudara nenek aku dari yogjakarta.. masa otw pergi airport kitaorang singgah masjid dulu.. bila habis solat nenek aku cakap saudara aku xnaik flight lagi..flight delay..takut tak sempat je nak naik ferry. terpaksa lah bermalam kat situ.

disebabkan tak tahu nak kemana, pemandu teksi tu bawa kitaorang pergi pantai.. bila sampai je kat pantai tu, orang tu suggest suruh kitaorang pergi pulau kecil tu naik bot. bapa aku dengan pakcik aku tak pergi.nenek aku kena pergi okay..haha..setiap sorang kena bayar 10 000 rupiah.lebih kurang dalam rm3 je tapi..tapi bot yang kitaorang naik tu agak menyeramkan sebab tak ada baju keselamatan..

seram gak lah naik bot tu..masa otw pergi pulau tu mengucap banyak-banyak sebab air bergelora..risau bot tu terbalik je.tapi bila dah sampai situ, masya allah..cantiknya tempat tu.. jernih sangat air laut tu.. memang cantik lah air laut dia..rasa nak mandi je.hihi.. dari pulau kecik tu boleh nampak singapore..hihi.. tapi tak sangka kena bayar juga bila sampai pulau tu.. sorang 1000 rupiah.. 

rasa tenang je bila tengok pemandangan kat situ..bila dah sampai situ rugi plak an tak bergambar...so kita bergambar dulu..yeay..layan jelah pic-pic kat bawah ni. hihi.. aku suka bergambar kat kapal karam tu..unik..hihi..padahal guna camera enset cap ayam je tu.hihi..

mama aku plak sibuk kutip cengkerang.haha.. bila nak balik ke tmpat tadi, air makin bergelora..habis basah baju tempias..haha.. tapi air laut kat situ memang sejuk..haha..bak kata nenek aku nak jerawat hilang basuh muka dengan air laut.haha.. adik aku pun basuh muka masa kat atas bot tu..haha..

bila dah sampai lega sangat.. lepas tu terus gerak pergi airport ambil sedara nenek aku.. lepas tu terus gerak pergi jetty balik JB..hihi.. jom layan pic dibawah






















peace..hihi

34 comments:

  1. wah, pengalaman menarik ni..

    ReplyDelete
  2. sakan beriadah.. pic x edit pun mmg cantik sgt.. nama pun alam ciptaan ilahi..huhu.. siyes.. tmpt2 camni mmg indah tp akan rasa sikit kuciwa bila toilet kotoq..hihi.. lorhh apa x syoknye kalo sejuk.. syok woooo

    ReplyDelete
  3. 1st time neh dengar ada Pulau Batam..hehe

    ReplyDelete
  4. amboi...best sangat...jernih kan main airnya....sedap pulak nasi padangnya,..seram dengan botnya....best baca dya..satu pengalaman yg menarik

    ReplyDelete
  5. amboiiii.... CiM dh pegi bbrapa kali. dr jb dekat jer naik feri.

    * dya, mcm typo laaa w/o 'n'

    ReplyDelete
  6. eh batam bukan kt indon ke dya?

    ReplyDelete
  7. wahhh..fist time dgr pulau batam ni..cam best je nmpk suasana nyer

    ReplyDelete
  8. wah, sy xsampai lagi batam island :D

    jemput ke blog sy :-
    http://ehfarahin.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. selalu dengar orang p pulau batam ni dari jb tapi akak tak pernah g lagi....

    ReplyDelete
  10. menariik foto-foto nya :D salam kenal yaaaa

    ReplyDelete
  11. Bestnya..Rajin betul Dya dan keluarga pergi bercuti bah...

    ReplyDelete
  12. cantik la view kat batam island tu dya..nice!
    sronoknye dya..sy blom pnh lg pg pulau2 nih

    ReplyDelete
  13. batam ni bukan indonesia ke dya? macam best je. cantik..

    ReplyDelete
  14. wah cantik giler tempat nyer kan..

    ReplyDelete
  15. cantiknya pic yg mula2 tu...
    semulajadi..mmg lawa...
    teringinnya nur nak pegi..
    jus tu...nur teringin gak nak rasa.. :)

    ReplyDelete
  16. bestnya Dya..
    ai x smp lagi Pulau Batam ni,letak la pic byk2 skit Dya :)

    ReplyDelete
  17. time duduk johor mama teringin sangat nak ke batam.tapi bila fikir naik ferry kecil,terus niat terbatal,sebabnya mama sudah trauma naik speed board.hahaha.kalau naik ferry besar yg keta boleh masuk sekali tu.nak la..huhuhu.

    ReplyDelete
  18. Sebut BATAM..mesti ingat Pua Chu Kang "The best in Batam and some said JB"

    ReplyDelete
  19. tak penah lg sampai kat batam ni...

    ReplyDelete
  20. Batam tu dah masuk negara mana??
    Tetiba buta geografi pulak....
    Hehheheh..

    ReplyDelete
  21. nama lain bagi Batam klau tak silap, Pulau Bentan

    ReplyDelete
  22. bila ko jenjalan nih...x ajak aku pun...

    ReplyDelete
  23. pulau ni kt indon ke?2 jam je ek naik feri dr jb?syok tuu..mhal x hrga naik ferry tu?mcm nk g je..cewah!hehe

    ReplyDelete
  24. cantiknye pantai tu.. :)

    tp, kawan sy pernah cerita kalau g batam tu feri penuh ngan org indonesia aje..huhu~

    ReplyDelete
  25. Subhanallah..cantiknya view kat situ..

    ReplyDelete
  26. ohhh pulau batam tu kat indonesia lah ye...baru tau.hihi.teringin nak pegii..cantik tu tempatnyaa..
    Dya mmg hantu beg ye!haha.beg plastik sukaa??hihi

    ReplyDelete
  27. lawa sunggu scene kat situ kan dya?tgk dlm gambar jer dah awsome

    ReplyDelete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

| Top of page