Cabaran Bisnes 1 Malaysia

✎dya bunga |⊙Tuesday, May 13, 2014| ☑
abaikan pipi yang semakin tembam


setelah lima hari berkampung di Kuala Lumpur International Hotel akhirnya tamat juga pertandingan Cabaran Bisnes 1 Malaysia. banyak pengalaman baru yang aku dapat. termasuk lah strategi dan tip untuk menjual barang walaupun group yang aku jaga tu sebenarnya tak tahu yang sebenarnya diaorang kena berniaga. walaupun agak tension jugaklah masa awal-awal handle tu sebab dorang susah nak bagi kerjasama. hari kedua pun masih tak achieved rm 1000 lagi. 

masa hari ketiga aku terpaksa tipu dorang.. pagi tu aku join dorang berniaga.. kitaorang jalan kaki dari hotel ke sogo.. memang agak jauh lah.. terpaksa lah aku tunjuk cam ne nak tarik customer suruh beli produk yang kita jual.so aku cakap kat dorang kena abiskan semua produk tu kalau tak dorang kena ganti pakai duit dorang..hahaha.sekurang-kurangnya dorang ada usaha nak cari an?  bila dorang dah berjaya kumpul seribu je aku terus terang sebenarnya kalau produk tu dorang tak dapat nak jual dorang tak perlu nak bayar balik.. 

cuma terkilan sebab dorang tak dapat top 20.. dorang beza 90seposen je kalau tak dorang dah berjaya dapatkan seribu dan jadi top 20. untuk kumpulan top 20 akan dapat rm1000. nak buat macam mana rezeki tak berpihak kat dorang. sekurang-kuranngnya diaorang dapat pengalaman dan sijil dan berjaya buktikan yang dorang boleh achived target walaupun mula-mula tu dorang tak ada plan lansung. 






untuk syuhada happy belated birthday yang ke 24.. series plan dorang tu aku tak tahu lansung. kiranya aku pun tertipu juga.hehe..5 hari dengan korang memang the best.. bangun tidur tengok muka kau dengan eika.. nak tidur pun tengok muka kau dengan eika. sampai bergaduh-gaduh berebut selimut. nak buat-buat tidur tak jadi.. dan lagi satu mesti rindu nak makan telur setengah masak yang aku buat an? hahaha.. 

bc lain pun sangat best.. ada yang sudi tolong untuk bab account tu.. dari awal sampai habis korang beri semangat kat bc-bc ni tuk handle anak-anak buah masing.. harap lepas ni dapat join lagi tapi nak jadi peserta.. tak nak jadi business consultant..hahaha..






7 comments:

  1. wahh beznya dya rjin join mcm ni..dpt byk ilmu kn..

    ReplyDelete
  2. kemain lagi akak :P hehehe comel comel :D

    ReplyDelete
  3. uittt...wajah baru lah..masuk2 sini tkejut tgk dah lain :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum, saya blogwalking kt sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

    ReplyDelete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

| Top of page