Goblin Squad Korean Trip (Itinerary- Busan - Seoul)

by - Friday, February 03, 2017


Harini dya nak itinerary semasa berada di Busan & Korea. Maaf tulisan agak kecil..(tak tahu nak besarkan tulisan tu. if tak bape nak nampak korang zoom.)



Day 1 – Arrived (Gimhae International Airport, Busan), Gamcheon Culture Village, Busan International Film Festival (BIFF), Jagalchi Market, Guekjet Market & Yongdusan Park (Busan Tower)  -  16 January 2017

·       Arrived at Gimhae Airport Busan.  Naik  Jumbo taxi from airport to apartment. (kalau tak dapat harga lagi mahal nasib baik owner aparment kat busan tolong dapatkan harga yang lebih murah)   
      Jumbo Taxi = 30,00krw /selepas berbahagi lima orang=  6,000krw Per Pax
·        Check-in Apartment  at Sarah & John’s ManDi House. Meet our host (John). John memang sangat friendly dan dia terangkan serba sedikit mengenai tempat-tempat menarik di Busan dan apartment. (Recommended Apartment)
·      Gerak ke Gamcheoun Culture Village tapi sebelum tu singgah beli t-money.  Thanks John and his mom. They helped us a lot.  John tolong belikan tmoney & hantar kitaorang ke Gamcheon Culture Village
      (T-Money card = 2,000krw , topup t-money = 18,000 krw)
       Entrance fees di Gamcheon Culture Village = Free. kalau nak feeling macam kat Santorini bolehlah pergi ke sini
·         Singgah Travel Information Center untuk beli brochure. Dalam brochure tu ada map and kena collect cop stamp di setiap checkpoint and akan dapat  poscard tapi nak post ke Malaysia mahal sangat.  – (1brochure 2,000krw.) *actually tak beli pun tak apa*
·         Lunch di Jagalchi Market. kitaorang ordered steam fish and sotong.
     Total lunch =75,000krw.  (15,000krw per pax) 
      *kedai diluar bangunan lagi murah dari dalam bangunan* 
·         Jalan- jalan di sekitar Busan International Film Festival (BIFF). *actually BIFF & Jagalchi Market dekat sangat. seberang jalan je*
·         Jalan-jalan sekitar Guejek Market.   
·    Jalan kaki ke Yongdusan Park (Busan Tower – Open sampai malam) (Entrance fees 5,00krw per pax.)
·        Masa otw balik sempat jugaklah kitaorang beli Ssiat Hotteok tu. (inti dia kuaci,madu, brown sugar& honey) *1,200krw per pcs*
·     Tapi masa otw balik nak ke Busan Station kitaorang sesat tak jumpe busan station. So kitaorang decided naik metro to busan station. (time ni john dah risau kitaorang sesat). 1st time naik metro kt korea agak sedikit kelam kabut cari line. Tp alhamdullilah jumpe jgk busan station. Thanks john for pick up us at busan station. 
·     Malam tu dinner maggi, sambal ikan bilis & rendang.  Tengah malam minum vico sambil tengok view busan dari apartment memang cantik. (tak boleh move on sampai sekarang)

Cost 1st Day : §  Jagalchi market- 75,000 krw ikan steam  (15,000krw per pax)
§  Food kuih bijan 1,200krw (BIFF - Busan International Festival Film)
§  Jumbo (6000krw per person) from airport to apartment
§  Tmoney – 20,000krw
§  Gamcheon village -  2,000krw brochure.
§  Yongdusan Park -  5,000 krw.
§  Others – 3,500krw
(TOTAL COST: 52,700WON) 


DAY 2 – Taejongdae Park, Gwanggali Beach, The Shinsegae Centum City, Al- Fatah Mosque  (17 January 2017)
·      10 a.m. Gerak dari apartment. John hantar di Busan Station. 
·    Naik bus dari Busan ke Taejongdae ParkNo bus 101 dari Busan Station.
*kat situ banyak station bus so before naik bus tu make sure ada no. Bus kt board station bus.*  
·         Lebih kurang sejam from Busan Ke Taejongdae Park (last station)  
Trem Ticket (2,000krw).
·       Berhenti kat 1st checkpoint. Bergambar sat .  Kat situ boleh jumpe kucing bam bam. Rasa nak gomol-gomol je kucing tu. Comel sangat.View kat situ sangat lawa. 
·         Naik trem ke light house. Magnificent view. Recommended place. Banyak habis masa kt sini. (wajib singgah!)
·         Naik bas ke busan station dan tukar naik metro untuk  ke Al- Fatah Mosque (Dusil station).
·      Lunch di Casablanca Restaurant (makanan morocco). Total semua dalam 30,000krw              ( 6,000krw per pax)  sangat murah sebab dapat discount.  Dalam menu satu makanan harga 10,000krw ke atas.  Restaurant ni bersebelahan dengan Al-Fatah Mosque. *selalu ramai datang ke Cappadocia Turkish Restaurant tapi masa kitaorang datang kedai tu tutup*
·     Naik metro ke The Shinsegae Centum City. Take a photo. Actually Mall ni pernah masuk dalm Guinness World Records as the largest shopping complex in the world. Sahaja singgah Louis Vuitton  (1st time seumur hidup masuk Louis Vuitton.  Kalau kat malaysia memang  tak lah aku nak masuk sebabnya orang akan pandang atas bawah but kat situ Louis Vuitton bila masuk dorang tak ada pun pandang atas bawah, senyum je)
·        Balik tu naik metro ke Gwanggali Beach  (Gwangan Station tapi kena berjalan lebih kurang 600m). Beli coffee at Ebiya Coffee lepak kat Gwanggali Beach. (Cappucino and caramel coffee recommended) caramel dia sedap tak semanis kat Malaysia. 3,200krw)
·         Malam tu lepak dengan John minum coffee at A Twosome Coffee. Cappucino recommended. (5,400krw - termasuk coffee John yang kitaorang belanja).
  
Cost 2nd Day
Taejongdae park busan - 2,000krw Trem
Coffee- 5,400krw (A Twosome Coffee), 3,200krw (Ebiya Coffee)
Lunch at Casablanca Restaurant – 6,000krw.
Banana milk: 1,200krw
Total Cost : 17,800krw + 52,700krw = 70,500krw


Day 3 – KTX ke Seoul, Bundle Seoul, Myeondong (18 January 2017)

·  Pagi tu bertolak ke KTX station untuk ke Seoul Station. Arrived at seoul station (afternoon)
·  Check in Apartment at Jay & Ahyoun House, Seoul (5minutes walking from Seoul Station to apartment.)
·   Naik subway ke Bundle Seoul (shopping winter jacket untuk ke Yong Pyong ski)
·   Petang tu ke Myeondong (Myeondong terkenal dengan barang cosmetics)
· Lunch di Yoocane Restaurant.1st time jejak Myeondong agak pening cari Yoocane Restaurant.  Sesat gak lah cari kedai makan ni.
·   Direction ke Yoocane Restaurant - if dari uniqlo korang terus je nanti akan jumpa gerai banana crepe. Nanti masuk ke kiri. Yoogane Restaurant akan berada blah kanan. Bersebelahan dengan Nature Republic. Kedai tu berada di tingkat 2.
·     Makanan kt situ okaylah no bad. Ada satu kedai lagi tp sbb ada kes cakap tak halal risau plak nk makan kt situ.  Menu - Marinated Seafod Fried Rice = 5,500krw per pax.
·    Kat situ dia akan masak depan kita. Time tu rasa macam nak tolong masakkan je. Even kerja waitress tp macam kerja office bergaya. Bila nk makan pun bertambah selera.hehe
·    Actually street kat myeondong ada je jual kebab, banana crepe. Tapi dah tekak melayu nak juga makan nasi.
·    Lepas makan jalan-jalan area myeondong cari boots and jacket tuk pergi ski. tapi mhl sangat.  Jay (host kat Seoul)  suggest Top 10 but mahal nok tak mampu nak beli paling murah dalam 19,000krw. tanye tshirt tebal kt area street dalam 30,000krw. menangis dengar.
·    Masa tengah khusyuk window shopping terserempak ex officemate dlu, Azie. Kat KL tak nak plak terserempak..hehe
·   Disebabkan terlampau sejuk dan masing-masing  tak tahan sejuk kitaorang decided pergi Hangang River. Tapi bila nak tukar subway, sesat dan tengok masa macam tak sempat then terus ke Yong San untuk beli ITX ticket ke Gapyeong Station (Nami Island) Masa tu sebab ingat subway tutup pukul 10pm.  Rupanya tutup 12 am.  (Sedih gak xdpt pergi)
·    Actually cara ni paling senang. Tak perlu nak tukar tren banyak kali. Naik ITX from Yong San terus smpai Gapyeong Station.                               
·     ITX ticket from Yonsan To Gapyeong = 5,200krw (ticket pergi)
·     Balik tu singgah kedai bawah apartment beli instant rice and telur untuk breakfast esok.   

Cost 3rd Day :
o   Coffee ktx = 3,200krw
o   Topup subway = 20,000krw (Topup kat GS 25 ala-ala 7E)
o   Lunch- 5,500 krw(myeondong) Yoocane restaurant.  o   Itx – 5,200krw from yong san station transit to gapyeong station o   Instant Rice= 1,200krw , Telur (sebiji) = 650krw
(TOTAL COST : 35,750krw + 70,500krw = 106,250krw) 


DAY 4 – NAMI ISLAND (19 January 2017)

·         Lepas breakfast bertolak ke Seoul Station (7.25 a.m.)
·       From Seoul Station transit to Yon San Station. Naik ITX from Yon San to Gapyeong Station. Tak perlu nak keluar just tukar line je..  But make sure come early. Kat sini sangat punctual.  Kalau 8.30 a.m pukul 8.30 tepat dia sampai. 
·         At Gapyeong Station naik Shuttle bus ke Nami Island. Ticket can use for 1day. (Bayar masa naik bas ke Nami Island.  Price = 6,000krw)
·         Masa sampai kat Gapyeong Station dah start sejuk gila!  Padahal dah pakai 4lapis. Pakai hot pack pun macam xberfungsi je hotpack tu. Tak panas lansung.
·         Naik ferry ke nami island. Ticket price dlm 8,000won (foreign) harga foreign lgi murah. masa ni dah start gigil² xtahan sjuk.. Nasib baik ada unggun api. Dapat gak panaskan badan. 
·         Lunch at Nami Island. Nasi goncang /Dosirak at Drama Cafe. Memang drama sangat masa cari cafe ni. Ordered yg biasa je. Dalam tu ada kimchi, telur and nasi. (Macam nasi bujang cuma beza yg ni kena shake-shake uolls)
·         Drama Cafe ni dekat dengan train boarding station. kat situ ada tiga menu. Original, tuna and cheese. Kalau Tuna and cheese dlm 6,000krw. Klau yg original 5200krw
·     To Petite France (45 minit),  boleh naik shuttle bus infront "GS 25" seberang jalan berhadapan bus stop. Masa ni actually kitaorang confused cari bus station.  Entrance – 8000krw
·         Balik tu naik shuttle bus from Petite France to Cheong Pyeong station.
·      Going back to seoul from Cheong Pyong Station. buy itx ticket from Cheong Pyeong using ITX Machine.  Ada dwibahasa. Ticket price from diz station to yongsan station =4,300krw. Masa ni ticket tinggal pukul 8 a.m. sejam lebih jugak lah menahan sejuk. Sampai menggigil tak tahan sejuk.
·    Arrived at Yong San 10pm then plan untuk ke Dongdaemon (nak beli jacket winter and boot). But bila kitaorang dua sampai, kedai banyak nak tutup.Huhu. (yang lain dah balik apartment)
·          ada satu kedai at Dongdaemun,  ahjussi ni sgt baik. Dia cari an jugk size jacket tuk amoi tapi tak ada size and price pun kira murah juga. Tapi dah lupa nama kedai tu. 
·         Disebabkan kedai banyak tutup, kitaorang dua plan ke Myeondong.  Bila sampai dalam pukul 11. Kedai pun banyak nak tutup. So tawakal je lah esok tergolek tak pakai boot.haha. Otw balik tu beli Honey Pancake untuk alas perut. (2,000krw) tapi tak sesedap macam kat busan. Kuaci dia tak banyak.
·       Actually kitaorang plan nak balik ke apartment naik taxi but bila check balik train open untill 12 a.m. So sempat lah naik subway kt situ..  Alhamdulillah..  Jimat duit.  

Cost 4th Day
o   Nami Island Entrance 8,000krw
o   Petite France 8,000krw
o   Lunch At Drama Cafe, Nasi Goncang/ Dosirak  - 5,200 krw
o   Honey Pancake = 2,000krw
o   Itx From Cheong Pyeong = 4,300 krw
o   Shuttle Bus =6,000 krw
 Total Cost = 33500krw+106,250krw = 139,750krw


DAY 5 – YONG PYONG SKI RESORT (20 January 2017)

·       Hari ke lima, siap-siap untuk pergi Yong Pyeong Ski Resort.
·         Naik subway from Seoul Station to Gangbyeon Station.
·    Transit naik bas pula. Beli ticket bus to Hoinggye Station (lupa nama terminal bas ni tapi station ni berhadapan Gangbyeon Station) Time ni jumpe 1group dari malaysia pun nk ke Yong Pyeong Ski Resort. 
·      Sepatutnya sampai awal tapi sebab jammed salji tebal. Sampai dalam kul 2 lebih. Sampai je Hoinggye Station naik Cab ke Yong Pyeong Ski.  (Dalam 10minit)
·         Disebabkan kitaorang  5 orang so kitaorang terpaksa ambil 2 taxi to Yong Pyeong Ski Resort.  tapi bila sampai dalam pukul 3pm. (Total 29,000krw *byr pakai cash xblh byr guna tmoney) so kitaorang cuma ada  30 minutes bergambar  kat Dragon Peak ..
·         Naik gondola pun nak dekat setengah jam. (Fees- 15,00 krw)
·      Kat Yong Pyeong Ski Cuma ada 1 food kiosk halal. So exist from gate 2 then turn left. So boleh nampak kedai kebab. If beli dua kebab & dua soup /chia (tea)  bolehlah dapat 1,000won discount (normal price 1kebab chic & lamb : 6,000krw , soup 3,000krw- mushroom,  cheese & corn). Lotteria kat sini dah tutup.so no choices terpaksa makan jugak kebab.
·     Lepas lunch, plan nak beli ticket ke Seoul kat Tower Plaza tapi kaunter tutup awal. Terpaksa tukar plan B. Patah balik ke information counter nk minta tolong call an driver taxi masa kitaorang naik tadi. *Alhamdulillah, driver taxi tu terima jgk lima orang penumpang. Memang macam sardinlah berhimpit.
·      Sampai je ke Hoinggye Station, terus beli ticket bus ke Seoul. ticket ke Seoul (14,500krw) masa perjalanan 2hours. *nasib baik ada bas lagi* sampai je Seoul terus naik subway dari Gangbyeon Station Ke Seoul Station
·         Otw balik ke apartment singgah Coffee Shop – Angel- in – us - coffee at seoul station.  5,100 krw

 Cost 5th Day
o   10,000krw,9000krw,10,000krw (cab) =29,000krw
Taxi per pax = 5,800krw
o   Return Tic Seoul- Hoinggye Station = 29,000krw
o   kebab 6000krw Mushroom soup 3,000 = 8,000 krw (discount 1,000krw)
o   Fees Gondola to dragon peak 15,000krw
o   Others : Coffee latte 5,100krw , Banana milk- 1300krw
·         Total Cost : 64,200krw + 139,750krw =203,950krw



DAY 6 – PALACE, ITAEWON, NAMDAENUM &  SNOW (21 January 2017)

·         Siap-siap gerak dari Seoul Station ke Jongmyo Shrine
·     Kat sini kitaorang beli multi ticket. Ticket ni boleh digunakan di Gyeongbokgung palace, Chandeokgung Palace, Changyeonggung Palace, Deoksugung Palace & Jongmyo Shrine. (diz time rugi sangat sebab pergi dua tempat je)  Ticket : 10,000krw
·     Kat sini sekejap je. Continue pergi ke Changdeokgung Palace.  Dari Jongmyo Shrine  ke Changdeokgung Palace lebih kurang 10minutes dengan berjalan kaki.tapi masa ni memang menahan sejuk.
·         Sampai je ke Changdeokgung Palace ni kitaorang ingatkan dapat masuk Secret Garden tapi rupanya kena ambil tour guide. tak apalah. Kita masuk bergambar je lah tak payah masuk Secret Garden. Tapi masa ni memang dah sejuk gila.Gigil² satu badan. Hotpack pun macam tak panas je. Patutlah sejuk melampau rupanya nk turun salji. excited bila tgk snow turun.. Jakun kejap. Kat negara sendiri an tak ada salji..hehehe
·    Then continue ke Gyeongbok Palace but tak jadi sebab ramai sangat police kat tepi-tepi jalan. Disebabkan risau dan ada yg dah lapar so kitaorang decided ke Itaewon. (rugi sangat tak masuk.ticket dah beli. Rugi tak dapat tengok Gyeongbok Palace- menangis dalam hati).
·    Lunch kat Eid Restaurant. Restaurant ni 300m dari Seoul Central Mosque. Actually Eid Restaurant merupakan kedai halal korea pertama di Itaewon. Owner restaurant ni pun peramah.
·    Kitaorang order 3 set. Shared 5orang tapi masing-masing tambah nasi sebab dah kebuluq sangat.. Haha. (aku rasa aku yang makan paling banyak) Total semua dalam 30,000krw (6,000krw)
·     Masa otw ke Itaewon Station salji turun lagi.. aku macam biasa excited lagi!hehehe.. jakun sekejap.
·     Dari Itaewon Station naik subway ke Namdaenum Street. Sampai je Namdaenum cri kedai kerongsang tapi tempat tu dah tutup.kitaorang sampai lewat. Then jalan-jalan area street beli souvenier. So if nak cari winter jacket, or souvenier bolehlah beli di namdaenum.. (haritu tak sempat ke sini sebab sini kul 6 dah tutup. Tapi bila jalan sakit hati gak lah murah-murah dan banyak kedai yang jual boot).
·    Masa ni mood excited datang lagi! Snow turun lagi! Tapi lagi lebat. Memang seronoklah walaupun orang yang lalu lalang pandang je..haha..lantak lah kat malaysia tak ada snow and lepas ni tak tahu dapat tengok snow lagi ke tak an. Masing-masing dah menggigil tahan sejuk. So decided balik apartment tukar winter jacket.
·         Pada mulanya lepas tukar baju nak ke Namsan Tower tapi disebabkan ada yang tak dapat ikut dan disebabkan faktor masa jugak,  so malam tu kitaorang pergi Myeondong je lah.shopping dan dinner kat situ.  terpaksa cancel pergi namsan tower( heartbroken lagi ada tempat tak dapat pergi!)
·        Dah puas shopping dan masing-masing dah kekenyangan moh ler kita pulang ke apartment. Sampai je Seoul Station, snow turun lagi! Tapi ni lagi lebat dari namdaenum. Rezeki harini dapat merasa snow lima kali.and macam tahu-tahu je malam tu kitaorang last day kat seoul. Hati tak rela nak balik.

Cost 6th Day:-
-Multi ticket palace – 10,000krw
- Lunch at Eid Restaurant,  Itaewon = 30,000krw [ 6,000 krw per pax]
-Dinner at Yoogane, Myeondong = 5,500 krw- Others cost =  6,950krw
Total Cost = 28,450krw +  203,950krw = 232,400krw



Day 7 –AREX > Incheon Airport  > Kuala Lumpur

       ·    Bertolak Dari Apartment Pada Pukul 10.45 A.M.
       ·  Beli Ticket Kat Arex Counter At Seoul Station (Termasuk Seat). Pintu 15 Akan Nampak Gs 25      Turun Esecelator Turn Left. Akan Nampak Arex Counter.  Price Arex From Seoul Station  To             Incheon Airport = 6000krw Group Price -Min 3pax  (Normal Price 8,000won)
      ·  Sampai Je Incheon Airport Terus Cari Counter D. Tapi Disebabkan Counter Tak Open Lagi So        Kitaorang Decided Nak Wrapping Bag. Tapi Kat Situ Memang Tak Ada Service Wrapping Bag.        Maka Berhuhu Jelah Nasib Baik Ada Rain Cover. 
      ·  Sementara Tunggu 1.10 Pm Singgh Minum Kat Tou Les Jous.  (Coffee And Chocolate Bread-      Thanks Azam Belanja Coffee) 
      · Check In Barang.  Alhamdulillah..  Beg Semua Bawah 60kg. Tapi Aku Tak Puas Hati Ngan Minah Korea Masa Nak Check In Barang. Boleh Dia Cakap Nama Aku Panjang. Padahal Ada Lagi Nama Orang Lagi Panjang.  Sementara Tunggu Flight Beli Shrimp Burger At Lotteria Around 3200krw (Ala Carte)  
      · Jam 3.55p.M. Bertolak Ke Malaysia.. 

  Cost 7th Day
§  Ticket AREX To Incheon Airport = 6000krw
§   Food: (Choc Bread - 2,400krw X 2 = 4800krw ],
  Lotteria At Airport Shrimp Burger 3400krw 
 Total Cost =   14,200krw + 232,400krw = 246,600krw
 
   TOTAL COST :
Ø  COST DI KOREA : 246,600krw (termasuk shopping souvenir kat sana)
Ø  FLIGHT RETURN( termasuk insurans) : RM 648.80
-          Busan : RM 299.80
-          Seoul : RM 349
Ø  APARTMENT: RM493
-          Busan : RM 193 ( 2 Malam) ,
-          Seoul : RM 300 (4 Malam)
Ø  TRAVEL INSURANS : AXA : RM39 ( 7 Hari)
Ø  KTX TICKET : RM 225
Ø  WIFI WIYO = RM 12 perday / RM 17 Per Pax

v  ITINERARY semasa berada di korea disediakan oleh @amoylalato

v  Actually banyak tempat ada list kitaorang tapi disebabkan masa agak terhad dan time winter siang sekejap je so terpaksa berputih mata je lah. Nampaknya next time kena pergi lagi lah ni tapi bukan time winterlah..haha

v  TIPS /INFO

-   Tmoney boleh beli di GS25/ 7E. Tmoney ni boleh digunakan di Busan dan Seoul. If pergi winter, belilah hotpack. Kitaorang haritu banyak guna hand warmer.  Sampai letak hotpack kat dalam kasut sebab tak tahan sejuk. Hotpack boleh beli di Daiso.
-       Boleh download apps subway tapi haritu thanks Amoi dia yang print map subway. Actually tengok kat kertas lagi senang.
-       Time winter banyak kedai tutup awal.  Di Namdaenum pukul 6 kedai dah tutup. (kalau nak shopping boleh pergi Namdaenum memang murah)
-     If korang memang tak bawa jacket lebih atau memang decided nak shopping jacket kat korea, dya sarankan sampai je airport bolehlah terus ke area namdaenum street / seoul bundle. sebab kalau shopping kat tempat lain harga agak mahal. 
-          Myeondong memang tempat shopping barang-barang kosmetik.
-          Kalau nak beli ticket bas di Tower Plaza belilah awal. Kalau boleh sampai je Yong Pyong Ski belilah ticket terus. Jangan macam kitaorang terus risau bila tengok kaunter tutup.mujur ada minta no tel driver taxi.  (no tel driver taxi tu aku share next entry k)
-          Metro di Busan lebih senang faham berbanding subway kat Seoul.agak complicated. 
-        Kalau ke nak ke Nami bolehlah naik ITX from Yong San terus smpai Gapyeong Station.cara ni lebih mudah tak perlu nak tukar tren banyak kali. Kos lebih kurang je.           
-        Kalau nak booked apartment di busan, bolehlah contact fb John Jung  yeonkyu (John Mandi House), bak kata john if risau takut kena tipu bolehlah booked di airbnb. Tapi if nak harga murah boleh contact dia di FB. 
-    If korang jenis tak tahan bau, bolehlah pakai mask. Kat dalam subway memang akan bau kuat especially bau soju. Better beli siap-siap.
-    untuk tips apartment pula, bolehlah guna apps airbnb and make sure tengok review.
-   If korang nak senang, bookedlah apartment yang dekat dengan subway. mudah korang nak gerak. masa kitaorang di Seoul, apartment kitaorang sangat dekat dengan Seoul Station. so jalan kaki lebih kurang 5 minit..memang tak terasa jauh. (thanks amoy carikan apartment yang dekat dengan subway dan tak berbukit.)
-   Untuk makanan halal, area itaewon banyak kedai makanan halal. dan bolehlah guna app Muslim Pro.

Gambar masa kat sana later aku update ye.. 

Saranghae  - with john. 
Disebabkan masa kitaorang kat sana tengah femes drama Goblin, so bila dengar ost Goblin jadi rindu pula.. insya allah, ada rezeki kita pergi sana ye. John pun  ada offer nak bawa pergi tempat ski pula an..hehe..


You May Also Like

2 391 sedang mendoakan dya

  1. seronoknya berjalan..masa single ni jalanlah puas2 ye..hehe

    ReplyDelete
  2. Lengkap itenary siap dengan cara nak pergi dan kos! Boleh refer nanti. Thank you yaya :) Murahnya harga tiket masa awak pergi. Sekarang susah nak jumpa tiket harga rm700 return lagi 😱

    ReplyDelete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)