Penang - JJCM 2017

✎dya bunga |⊙Monday, April 03, 2017| ☑


Sudah seminggu berlalu.. entry kali ini dya nak cerita our moment together di Penang walaupun pergi 2 hari 1 malam sahaja. kalau ikutkan plan asal memang banyak tempat nak pergi tapi kita hanya mampu merancang..hehe.. 

Trip kali ni hanya untuk makan sahaja.. datang ke penang hanya untuk mencari makan dan teman mak buyung mengidam nak makan masakan penang.hehe.. 

25 March

Kitaorang gerak Jam 6 pagi.. sampai penang lebih kurang nak dekat pukul 11 pagi. masa sampai je penang konon-konon nak naik feri tapi boleh tersalah pergi ke jambatan pulau pinang.. disebabkan sampai awal dan check in pun waktu tengahari so kami decided untuk pergi ke Rumah Kelahiran Pramlee. (boleh waze) walaupun pernah datang penang banyak kali but ni first time jejak kaki ke Rumah ni.. kat situ ada Gallery yang boleh kita lihat barang-barang yang pernah digunakan oleh Arwah Pramlee.. Rumah Pramlee ni bersebelahan dengan Gallery.. masuk adalah percuma. hehe.. 


disebabkan masing-masing sudah lapar so masa untuk mencari makan! so kedai makan pertama semestinya di Nasi Minyak Kassim Mustafa. kat sini memang terbaik. kitaorang makan lima orang lebih kurang RM50.00. tapi masa mula-mula cari kedai ni sesat gak lah(salahkan waze)..haha..salah taip nama kedai. hehe. sebab pelik dulu pergi tempat tu dekat dengan balai bomba tapi sampai dekat kedai area komtar.hehe.. 

so kitaorang check-in homestay di Jeluntong. actually sangat dekat.. hehe. view dari apartment ni sangat cantik.. boleh nampak laut..hehe.. rumah pun sangat okay..besar dan ada wifi. dya bagi link rumah tu je okay. klik sini 


petang tu boleh pula diaorang buat suprise untuk dya, celebrated birthday dya yang dah lama lepas..haha.. thanks guys!! love you!! Pas maghrib, kitaorang plan untuk ke Queensbay sementara tunggu mimi habis kerja. kedai seterusnya di Sri Anjung Kedai Bakar, Bayan Lepas.. actually kitaorang nak makan satu kedai ni tapi kedai tu dah tutup.. ada satu tempat yang femes, tapi mimi cakap tempat tu ada benda2 yang kurang enak didengar. so makan kat SRI ANJUNG jelah.hehe 
kat sini ikan siakap bakar dia terbaik.. selalu kita makan siakap tiga rasa yang sedapkan but kali ni yang tiga rasa kureng sedap tapi siakap bakar dia terbaik.. konon-kononnya sebelum makan ikan bakar tu kitaorang plan nak makan char keu teow area situ..situ char keu teow dia memang sedap tapi bila masing-masing dah kenyang so kitaorang decided balik apartment je lah.haha.. 

27 MARCH

pagi tu kitaorang hanya breakfast kat apartment jelah. yang lelaki pergi beli breakfast.hehe. tengahari tu kitaorang terus ke Street Art tapi cuaca pula tak berapa elok.hujan pula. tapi nasib baik sempat bergambar.if korang datang sini should try Coconut Ice Cream, Mama miya cocunut ice cream! ice cream dia sedap sangat..haha.

lepas tu mimi bawa kitaorang ke tempat jeruk pula! hehe.. wajib beli jeruk bila datang penang okay! dalam 500gm - RM 5. kedai tu dekat pasar chowrasta..




petang tu mimi bawa kitaorang ke restoran hameediyah, Bayan Lepas. hehe. situ nasi kandar dia memang ummppphh sedap..hehe. yang paling dya dengan eira nak rasa murtabak hameediyah..sedap oiii.. hehe..

Thanks Mimi & Jalil bawa kitaorang makan area penang dan belanja kitaorang makan. segan sangat dah ni.. tiap kali datang penang dibelanjanya makan..memang orang penang macam ni ke? hehe..


Rumah Pramlee


belakang dya ni gallery Pramlee




belakang dya ni rumah kelahiran pramlee.
teringat cerita seniman bujang lapok..




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
birthday celebration


macam tak percaya dah 26 tahun.. haha

the bee's


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Street Art, Cocunut Ice Cream

muka-muka tak rela nak balik kl..


mereka


aunty ajak selfie terus posing..

with mimi







daagossiptrip






2 comments:

  1. meriahnya menu semua....yummy...

    ReplyDelete
  2. kak e'in memang nak sangat pegi penang sebab banyak tepat makan best! tapi tak tahu bile boleh sampai sane.. huhu..

    btw, happy belated birthday dya.. :)

    ReplyDelete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)

 

Copyright © 2017 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

| Top of page