kawasaki

by - Thursday, July 12, 2012


hari ini aku nak cerita pasal kawasaki.bukan jenama kawasaki tau tapi penyakit kawasaki.selalunya kanak-kanak bawah lima tahun.aku tahu pasal penyakit ni pun masa anak kakak sedara aku masuk hospital. first time aku dengar penyakit ni aku ingat motor kawasaki.haha..rupanya penyakit.

tanda-tanda penyakit kawasaki

  • demam berpanjangan sehingga dua minggu dan biasanya diiringi dengan keresahan
  • Demammenyerang dengan cepat,dari demam sederhana (101 ke 104 F) ke demam tinggi (lebih dari 104 F).
  • Kanak-kanak yang dijangkiti mempunyai mata merah , selaput lendir merah pada mulut, bibir merkah merah, Lidah kanak-kanak mungkin merah dan menunjukkan benjol-benjol yang kecil , iritis dan bengkak nod lymph.
  • Kanak-kanak biasanya menghadapi kesukaran berasa selesa dan sentiasa resah.
punca penyakit masih tidak dapat dikenalpasti. nak tahu lebih lanjut klik sini

sekarang ni aku kesian kat aqeela..kecik-kecik dah masuk hosp. harini kena operation perut.perut dia keras.. asyik kena masuk air je.tak dapat kat tangan masuk air guna kaki. semoga pembedahan dia hari ini berjalan lancar.

You May Also Like

36 391 sedang mendoakan dya

  1. lorhh... dah mcm nama motor pulak penyakit ni.. haishh mcm2 penyakit...

    ReplyDelete
  2. hope aqeela cepat sembuh..

    ReplyDelete
  3. nice info..thanks..baru 1st time dengar

    ReplyDelete
  4. penyakit ni dulu banyak kat malaysia. sekarang da takde kot. :)

    ReplyDelete
  5. laaa...ingatkan moto..rupanya penyakit...1st time jgk dgr

    ReplyDelete
  6. nyue sebelum bc pon igt motor jgkk..ahahhhah xsangka penyakit nm cam gitu jgkk

    ReplyDelete
  7. kesiannye..mmg bahaye pnyakit ni..smoge aqeela cepat sembuh.dulu adik Cendol pn kene penyakit ni..kritikal plak tu..tp Alhamdulillah umur dia pnjng..dah beso dah sehat dah dia skrg..bulat lagii hehehe

    ReplyDelete
  8. kesiannya..muga aqeela sihat selepas menjalani pembedahan...

    terima kasih dtg ke blog mamaema...salam kenalan

    ReplyDelete
  9. semoga cpt sembuh...tima kasih dya sharing psl penyakit ni

    ReplyDelete
  10. Semoga Aqeela cepat sembuh...
    Thanks for info

    ReplyDelete
  11. tak pernah tau pon pasal penyakit ni.hmmmm...moga aqeela cepat smbuh.

    ReplyDelete
  12. Ada gak rupanya penyakit nama cam motor tu. Sblm ni M cuma tau ada coxsakie...Hope cpt sembuh na...

    ReplyDelete
  13. ingat kan moto.. penyakit rupanye...
    penyakit ni serang kanak2 jer ke dya??....

    semoga Aqeela cepat sembuh...

    ReplyDelete
  14. oohh..serupa nama motor pla yea..

    ReplyDelete
  15. tq dik...berkongsi maklumat n info ni

    ReplyDelete
  16. oh penyakit..akak pertama kali dengar...erm bahaya jugak kan...moga Aqeela cepat sembuh...

    ReplyDelete
  17. lah ingatkan superbike. kesian aqeela. moga cepat sembuh. :)

    ReplyDelete
  18. pertama kali dengar ni Dya..
    xsangka ada juga nama penyakit mcm nama moto eh..

    moga aqeela cepat sihat...!

    ReplyDelete
  19. haah. series tak pernah tahu pun pasal penyakit ni. ;)

    ReplyDelete
  20. baru tau ada nama penyakit kawasaki ni..

    moga aqeela cepat sembuh ye~

    ReplyDelete
  21. First time dengarlah dya...thanks info..

    ReplyDelete
  22. owhh ada eh penyakit kawasaki nih ;) ngak tahu kok...

    ReplyDelete
  23. get well soon....anak akak kena sakit kakitangandanmulut biasa tu pun dah sedih :(

    ReplyDelete
  24. Baru tau ada penyakit ni.tq for sharing dear.eh kesiannya. Take care anak yea.moga smua lancar.

    ReplyDelete
  25. semoga Aqeela cpt sembuh..huhu mcm2 nama pyakit ni..

    ReplyDelete
  26. semoga aqeela cepat sembuh ye :)

    ReplyDelete
  27. tak pernah dgr penyakit ni... mmg biasa ke kat msia?

    ReplyDelete
  28. kawksaki ek?penyakit kaki tangan mulut?kat taska selalu ada penyakitnie

    ReplyDelete
  29. hehe...nak citer pasal penyakit tapi asal letak gambo kawasaki pulak kat situ? +_+ ish3

    ReplyDelete
  30. ksiannye dia...dila pun xprnh dgr pnyakit ni:)

    ReplyDelete

dah baca jangan lupa komen ye..
satu pun jadi lah..:)